29 Haziran 2008 Pazar

Behringer xenyx 802

Behringer markasından bassetikden sonra birazda ürün tanıtmak lazım.


Toplamda 6 lanal bir mixer.2 mono ve 2 stero kanal içeriyor 2 mono kanal mikrfon preamp ve phantom power destekli.Bölece kondansitörlü mikrofon kullanmak mümkün.her kanalda 3 bant parametrik eq mevcut. dışardan fx kabul ediyor ve kontrolü mümkün.Kanallar trs ve tape out /in rca çıkışta kulaklık preampda mevcut içinde .

Ev içinde basit işlerde kullanmak için ideal. eğer bütçeniz el vermiyorsa pahalı sistemlere Behringer sizin için en iyisi.

Basit olarak , mix nedir? neden yapılır? neden önemlidir? amacı nedir?

Mix aslında eşitleme işlemidir.Tüm kanaların eşitlenmesidir. tüm kanallar edit işleminden sonra bu işleme tabii tutulur.Böylece kopukluklar vs. giderilir. Ayrıca diğer amaçta stüdyo ortamında doğallıktan uzaklaşan sese suni doğallık kazandırmaktır.


Mix için neler lazım..Öncelikle monütör lazım en az 5" olması idare edecektir.Daha sonra dinamik işleyiciler(analog mixde) comp,eq,efektör gibi. Analog mix yapmıcaksınız bu aletleri daw yazılımınız da vst olarak olarak kullanabilirsiniz ki zaten öle olacaktır.



Projedeki edit bittikten sonra dizileme başlayabiliriz. (rap mix i üzerinden gidicez zaten bizlerede bu lazım) vokallari diziyoruz.Daha sonra bir kez dinledikten sonra hatalar kendini gösterecektir.ilk olarak hataları kapatmak için reverb işe yarıcaktır ayrıca tabikide amaçalarımızdan biri olan doğalığıda sağlıcaktır.Daha sonra echo uygulayabiliriz buda süresi düşük olacak şekilde ayarlanmalıdır unutmayın gerçek hayatta evinizde asla büyük süreli echo duymazsınız anca bir kanyonda rastlanacak echo doğallıktan baya bir uzak olucaktır.Bu sebebten kısa süreli echo uyguluyoruz (eğer aranje olarak bir plan varsa echo üzerinden o zaman farklı olur iş.). bu 2 efekt bittikten sonra delay uygulayabiliriz buda yine çok abartılı olmaması iyi olucaktır unutmayalım şuanda amaç doğallık.Delayde bitti ise şimdi eşitleyemeye geçebiliriz. beat 1db fazla olması bence daha iyi vokalleride beatten -1 db aşada tutmak iyi olucaktır. bu işler bittikten sonra aranjedki efekt işlemlerinide bu sırada uygulamayı unutmayın yoğun echo telefon efekt i gibi.



Ve birde eq olayı var. Mixde önemli bir konu bu yüzden farklı parafta anlatmak iyi olucaktır. Bazı frekanslar altta kalır , bazıları çok yüksek olabilir. Bu durumda en iyi dostunuz eq olacaktır bunu anlamak içinde işte monütör lazım ev sistemlerinde eq ile çalışmak 8 numara bozuk gözle gözlüksüz estetik ameliyat yapmak gibidir. Eğer monütör yoksa eq ile çok oynamamak lazım.. kısaca bu noktada alt da kalanları üste çıkarmak ve çok yüksek olanları aşa çekmek için iyi olucaktır ki bu iş mix in en temel noktasıdır.

Her iş bitti ise mastering için -3 db de normalize edip export edebilirsiniz.

Pop filter ne işe yarar ? Neden olması lazım.

Kondansitörlü mikrofonlar metal korumaları hariç diyaramı koruyan her hangi bir apart içermez. Bu durumda diyafram her sesi alır.Bunu kesmek için süngerler olsada süngerler hiçbir zaman tam anlamda başarılı olmazlar.Bu durumda yeterli olsun diye pop filter icat edilmiştir. Metal bir halka içine konulan özel bir kumaş p,ç,t,k gibi patlayan seslerin en az patlama ile mikrofona ulaşmasını sağlar. Ancak şunu eklyelim bir tek kumaştan yapılmaz. SE markasının başta olmak üzere metal pop filterlarıda var. Bunlarda kumaşla aynı oranda hatta kimileri kumaştan daha iyi olduğu söleniyor. . Metallerin başka bir performas farkı ise üst frekanas filtrelemede metal pop filterler bunu çok iyi yapıyor.


METAL POP FİLTER KUMAŞ POP FİLTER


Peki siz neyi seçmeliniz. Bana göre kumaş daha iyi ancak bence evde ikisindende olması lazım. Bazı durumlarda nefes seslerini kesmek için kumaş kat kat daha iyi olucaktır. Ancak üst freknalarda çalışken metalde önemli rol alır. Bu konuda kumaştan daha iyi. Çift kumaş veya çift metal olanlarda var bunlarda bütçenize göre tercih edilebilir.


Sonuçta pop filter olmadan olmaz kumaş veya metal mutlaka olması lazım.

Hangi markalar dersenizde K&M kumaş modellerde en iyisi shure'un bir kaç modelide güzel metal de ise SE daha iyi.

Preamp ve Phantom power

Preamp mikrofonularınızı çalıştıran vede gelen sesi duyulucak seviyeye getiren cihazdır. Bu cihaz olmadan mikrofonlar bir hiçdir. Her mikrfon çalıştıran alet içinde bu cihazdan veya devreden bulundurur. İster mikrofon çalıştıran ses kartı, olsun ister dvd playerdaki mikrofon çıkışı. Preamp ile mikrofon adeta kardeşdir.


Preamp devreleri oldukça pahalıdır. Ne kadar ucuza inilirse sesin bozulma olasılığı o kadar artar. Bu yüzden Avalon ve Rupert neve preampları çok pahalıdır. Bunlar sesi nerde ise hiç bozmaz bozulan kısım da mikrfondan kaynaklıdır. İyi bir mikofon ve iyi bir preamp kadar hiçbir şey sesi iyi ve natural alamaz.


Peki benim bütçem yok bu adamda gitmiş Avalon diyor ne edicem ? Kimse tutupta eve Avalon koymaz ve 3500 ytl baymaz. Bu yüzden en az presonus almak iyi olacakdır. Ya peki mixer preampları.bunlarda o kadar iyi değildir. En iyi olanda dahi bir avalon kalitesi yakalamak zordur.Bu sebeble stüdyolarda rack preamplar vaz geçilmez alet olmuşdur.


Phantom power nedir.?


Phantom power kondansitörlü mikrofonları çalıştan bir akım devresidir.En sık görüleni +48v akım verir burda mikrofon içindeki kondansitörü çalıştırır. Bu devre olmadan kondansitörlü mikrfonlar çalışmaz ses vermez.Bu dere mixerlerde vardır ve ya preamp içeren stüdyo amaçlı her cihazda vardır.Preampların hepsi içerir.Çoğu mixerde vardır preampları ses kartlarının hemen hepsinde vardır.Ve ayrıca bazı mikrfonların kendi güç kaynağıda mevcutdur bunlarda phantom power mantını içerir örnek vericek olursak rode k2 denilebilir.



Stüdyo akustiği , düzenleme ve yalıtım

Şimdi bu konu benim işim değil ancak yüzeysel olarak analatıcam bu bilgiler ile bir maliyet altına giripde bana laf etmeyin sadece bilgi amaçlıdır bu yazı.

Ses hakkında bilgi için bu linke bakın

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ses

Akustik

Ses havada yayılan bir oluşumdur.Sert yüzeylerde çarpıp dönme gibi bir karasteristiğe sahipdir.Akustik düzenlemede ilk amaç bunu engellemekdir.Bunu engellemek için akusitk sünger en başta gelir.Bunu üreten aurlex,vicoustic gibi marklar dünyada önde gelir.Bu süngerler oluşan sesi emerek sesin dağılması çarpma sonucu geri dönmesini engeller bu şekilde doğal echo ve reverb tamamen engellenmiş olur ve mixde istenilen düzeyde eklenir.


Bas ve tiz seslerin yayılma şekli farklıdır bas sesler köşelere yönelirken tiz sesler Düz duvarlarda kalıcakdır. Bas sesleri azaltmak için bas traplar kullanmak odadaki bas yoğunlaşmasına çözüm olucakdır.Tizler içinde panel akusik süngerler yeterli gelicekdir. Bu şekilde doğru duyumda sağlanmış olur.

Yalıtım

Kayıt sırasında dünyada yaşam devam eder. Buda insanların ses üretmesi demekdir dışardaki densiz soförün kornaya asılması gibi. Peki bu nasıl kesilcekdir. Bunu engellemek sesin karastik özelliği olan çarpıp geri dönmesini kullanarak yapılır. Taş yünü en başda olmak üzere çeşitli sert malzemler, hava boşlukları ve yumuşak yüzeyler kullanılır. En dışda taş yünü olması gelen seslerin önemli kısmını yansıtıcakdır. Daha sonra oluşan sesler oda içinde oda mantığında hava boşluğunda kalıcakdır. Burdanda geçeneler yumuşak yüzeyler ile (bu akusik sünger olabilir) önemli kısmıda tutulur ve bölece dışardan gelen ses en aza iner.

Bu işlemler oldukca maliyetlidir. Çeşitli ölçüm yolları ile akusitik mühendisleri tarafından karar verilerek yapılması en iyi olandır. Yanlış müdahale yanlış duyumlara sebeb olabilir bu yüzden işi profosyonellere bırakmak en iyisidir .

Dsp efektler

DSP
" Digital signal processing" demekdir.Dsp comp,reverb gibi modüllerin dijital ortamda taklit edilmesi sistemidir. Bu efektleri normal pcler tek başına çalıştırabilir ancak bir sorun vardır oda işlemci canavarıdır.Bu sebeble dsp işlemciler geliştirilmişdir t.c. electronik powercore sersi, digidesing hd accel serisi gibi . Dsp efektlerde pek çok kalitede oluşur nasıl bir Behringer comp ile t.c. eletcronic comp u aynı değilse (analog olan) t.c. üretikleri ile free olan efektler arasında fark olucakdır.


T.C. electronic x8 firewire
dsp modül

Dsp aslında dijital mixin temelidir. Analog olarak kayıt alındıkdan sonra host yazılımızda kaliteli vstleriniz ile dijital bir şekilde mixinizi yapabilirsiniz. Bu sayade tek bir dönüştücü geçişi ile mix elde edersniz. Kanallara mesela bir eq, bir comp birde reverb ekleyebilirsiniz. Bu sayede stüdyodaki onlarca rack sistemden kurtulursunuz.


rack sistemler universel audio dsp kart

Peki hardware ve software efektler arasında ne var kalite farkı olurmu?
Bana göre her zaman hardware en iyidir. Ancak günümüzda ekonomik sistemler çok değişdi. Bir stüdyoda eskisi gibi bir kaç farklı tonda reverb marka marka comp (ton farkları için) koymak zor. Ancak bir dsp sistem kurup marka marka efektler ile dilediğiniz tona bakabilirsiniz aradaki farkları görebilir en uygun ve başarılı olanı seçip satın alabilirsiniz. Dsp bütçe için en iyi yoldur. Ama asla rack sistemlerden vazgeçmem bütçe oldukca rack e yatırım yaparım ben...

Mikrofon

Mikrofon kayıt işlerinde başlangıç noktasıdır.Sesi analog sinyale çevirme mantığı ile çalışır.Sesi aldıkdan sonra kolonlara veya kayıt ünitesine iletir. Kaliteli mikrofon vs gibi noktalar diyafram kalitesinden ibaret görünebilir , birazda öyledir.ancak devreler ,tüplü olması ve tüpün kalitesi oldukça önemlidir.. Mikrfonların bir çok tipi vardır. Bazıları ise;

- Kondansatörlü mikrofonlar

-Dinamik mikrofonlar

-Ribbon mikrofonlar


Bu üç tip en çok kullanılan türdür. Kayıt ve canlı performasda kullanılırlar ..


Kondansitörlü mikrfonlar


Büyük diyaframlara sahipdir. İçinde kondansatör barındırır, bölece sesi en iyi şekilde yakalar. Böylece en iyi performaslar yakalanır.Tüplü olan modelleri vardır.Phantom power ile çalışırlar.

Dinamik mikrofonlar

Daha çok sahnede kullanılır. Basit bir preamp çalışması için yeterlidr. Stüdyoda ise davul ve sibilans sorunu olan vokallerde tercih edilir.

Ribbon mikrofonlar

İçinde bir alimunyom parça bulunur. genelde anfi önü kayıtlarda kullanılır.

Mikrfonlar denerek alınması gereken aletlerdir. Her mikrofon farklı tondadır her marka farklı devreler kullanır. Buda tonu ve kaliteyi etkiler stüdyolarda vokalde geniş enstrumanlarda küçük diyafram olması en genel tercihdir. Mikrfonlar fiyatlarına göredir en iyi tercih bütçe ve aradığınız tona göre olmasıdır.

Ses kartı

Ses kartı stüdyo işlerinde analogla digital arasındaki köprüdür.Ses kartları pek özellikliği içinde barındırır aralarında ne önemli olan converterdır.Çoğu firmanın ürettiği yüksek kaliteli converterlar olsada en çok ses kartları kullanılır. ses kartları birer compt üründür aslında üzerinde çok fazla i/o barındıranlar olduğu kadar sadece birar rca in/out a sahip olanlarda vardır.Kanallı olanlar,preamplı olanlar vs çok yönlü aletlerdir. Bir kaç kart sınıfını ve kendi aralarındaki farklara bakalım birazda.

1-Usb kartlar
a) usb 1.1
b) usb 2.0

2) Firewire kartlar

a) fw 400

b)fw 800

3) Pci kartlar

4)Dsp işlemcili
Usb modeller
Genelde 1.1. olanlar 2 kanal çalışmaya uygundur fazlasını içermezler. Usb port üzerinden veri alışveriş yaparlar kullanımları ve kurulumları çok kolaydır. Kompt ürün tam olanamı ile usb ürünlerde mevcutudur preamp , converter usb 2.0. olanlarda 8 kanal ortama kayıt özellikleri vardır.Usbden güç olarak çalışırlar preamplarıda aynı şekilde usb meslemeliridir.

Firewire modeller
Tüm fw türleri yüksek kanal sayıları ile çalışmaya uygundur.4 pin olanlar hariç hepsi fw beslemeli olarak çalışırlar veri hızları oldukca yüksekdir.


Pci modeller

Anakart üzerindeki pci slotlara bağlanırlar. Güçlerini anakart üzerinden alırlar oldukca hızlı veri transferi yaparlar .Yüksek sayıda kanalla çalışıla bilir.

ses kartları sizin her ne kadar pc ile çalışmada aracınız olsada içindeki preampler converterlar asla rack olarak hazılanmış sistemler kadar performaslı değildir.ancak bir stüdyoda her aleti tek tek alma şansı düşükdür. bunu bir kaç sebebi vardır biri bütçe diğeri yerden kazanmak bu aletler dsp ile taklit edilemez mutla donaım olarak bulunmak zorundadır bu yüzden bir preamp vs derken yer çok fazla sürun olmaya başlıyabiliyor.


Dsp işlemcili

Dahili dsp işlemcisi ve efektleri olan kartlardır.


Seskartı markları olarak çok marka var. Bir kaç sınıflandırma yaparsak aşağıdaki gibi liste çıkıyor.


-Evde- - Profosyonel-

-Behringer - Apoge

-Digidesinf mbox -Digidesing

-Emu - Motu

-Esi - Rme

-M-audio - Presonus

-Yamaha

Göründüğü sadece bir örnek listede bile onlarca marka var. Peki ses kartı seçerken ne yapıcaksınız.Öncellikle ne yapıcağınıza ve tam olarak neler alıcağınıza karar vermeniz önemli .Mesela bir preamp alıcaksanız preamplı kart almanıza gerek yok ancak şunu ekleyelim hemen hemen bütün kartlarda preamp mevcut Bir converter alıcaksanız converter bakımından iyi olduğu için pahalı olan bir kart seçmenize gerek yokdur. Uzun lafın kısası öncelikle ihtiyaçlarınızı ,bütçenizi,mikrofnunuzu seçmeniz lazım daha sonra ses kartı seçebilirsiniz. Neden mikrfon mesela bir m-audio nova alıcaksanız gidipde bleutube preamp almak saçma olur(çokda saçma denemez aslında) bu durumda fast track pro veya fw solo yeterli olucakdır. Ama mikrofon olarak k2 alıcaksanız Fast track preampleri k2'nin gerçek performasınızı duymanız imkansızdır. Bu durumda iyi bir preamp çok daha iyi olur.


Sonuç olarak bütçenize göre seçim yapmak mantıklı bütün paranızı bir alet yerine dengeli harcamalar yapmak en doğru olandır. Ses kartı alırkende tek bir noktada iyi olan değilde kompt olarak tüm özelliklerden iyi performas alınan aletler seçmek en mantıklısıdır.

Birkaç ses kartı örneği...



1.Ders Fl studio'ya giriş ,düğmeler ,fx ve vstler




Analog mixer nedir? Ne için kullanılır? Üstündeki potanslar ne içindir.

Mixer ses kayıt işlerindeki en temel alettir. Her ne kadar son zamanlarda yerini protools gibi daw sistemlere bıraksada canlı işlerde ve büyük prodüksüyonlarda vazgeçilmez alettir.

Stüdyolardaki ana amaçlı kullanım analog mixajdı. Efekötr ve diğer rack sistemler ile analog mixaj yapılırdı.(hala yapanlar tabikide mevcut) Ancak kaliteli bir mixer ve diğer aletler oldukça masraflı oluyor , kullanımıda çok iyi tecrübe istiyordu.1992 yılında protools'un yazılması ve kişisel pclerin kullanılmaya başlanması mixajda mixer yerine dijital sistemlere bırakdı.

Mixer sadece mixaj için kullanılmaz. Hücum kayıtlarda çok sayıda mikrofon kullanılır ve bu durumda preamp gerekir. Fazla preamp almak (stero olmak üzere) çok sayıda böyle donanım gerektirir. Bunun ise çözümü çok sayıda mikrofon preampı içeren mixerlerdir.Hucüm kayıtta çok işlevsel olabilir bu bakıma mixer olmadan olmaz.. Peki bu mixerde sadece preamp mı var? Hayır bir mikrofon kanalı üzerinde bir kaç bant Eq genel fx modülleri vardır. Bunlarda kullanmayın bilen için oldukça önemlidir.

Peki ya ev stüdyolarında ne işe yarıyor?

Ev stüdyolarında genelde davul kayıtarı için kullanıyor. Çünkü bir davul ortalama 8 mikrfonla kayıt ediliyor. Bunun dışında ev stüdyolarında pek yeri yok. Nedeni ise günümüz ses kartları size zaten çok kanallı çıkış sağlıyor olması ayrıca preamp vs pek çok özelliği var. Bu bakıma evde mixer kullanmak pek gerekli değil. Zaten ev südyoları genellikle gitar ve vokal amaçlıdır. Bunlar içinde tek mikrofon yeterlidir. Bu durumda bir preamp alamak en doğru seçim olur.çünkü mixer preampları genellikle çok kaliteli değildir.


Mixer parametreleri nedir.


Mixerlerde pek çok potans yani parametre vardır. Bunlar Fxleri , Eqları , sesi ve gaini kontrol eder. Peki hangi düğme ile oynamak ne gibi sonuç verir. Mesela behringer 802 üzerinden anlatalım . Aşaığdan yukarı doğru , ilk potans genel kanal sesi onun üstündeki panlama için ,yine onun üstündeki fx modül kontrolü için fx vermek ve fx in yoğunluğunu ayarlamak için. (802 de fx modul yokdur) Bunların üstünde kalan mavi potanslar Eq alt ,orta ve üst freknasları kontrol eder. Trs giriş altında kalan trim yazılı potansda preamp etkisini kontrol ediyor.





Sonuçta mixerler vazgeçilmez aletler..Eğer çok sayıda mikrofon kullanmıcaksınız ev içinde lazım değil. Ancak stüdyoda analog mix yapmaksa amacınız en iyi dostunuz mixerler olucakdır.Ev mix içinse daw sistemler en doğru tercihidr.

Stüdyo sahibi olmak

Çoğu insanın genelde hayalidir bir stüdyosu olması.Bazı insanların sadece stüdyo sahibi olmak için müziğe başladığını biliyorum.Peki bir stüdyo nasıl olmalı? neye göre donaım seçilmeli? Bu iştedeki kriter nedir?

Stüdyo genel bir kavram önce bunu biraz ayıralım en genel anlamda 2 tip stüdyo vardır.Biri büyük prodüksüyon işleri yani bildiğimiz büyük bütçeli stüdyolar.Birde sırf kendi çalışmalarımız için olan ev stüdyoları var

Burda genel olarak ev stüdyolarından ilerliyicez çünkü büyük prodükyonlar biraz daha farklı. Genel olarak zaten ev stüdyo üstüne blogda.

Karar verildi ve evde bir stüdyo işine girişilicek..Şimdi ilk olarak bütçe ne olucak? genelde ne kayıtları alınıcak (Vokal mi? Gitar mı? Davul mu?) Bunlar belirlendikden sonra ortam belirlenmeli. Kaç m2 olucak? Ayrıca bir kayıt dası olucak mı? gibi.

Örnek olarak 3500 ytl bütçeli bir stüdyo. Kayıt odası olmıyıcak Ancak akustik düzenleme yapılıcak.davul kaydı alınıcak zaman zamanada vokal kaydı.

-Ses kartı olarak burda 8 kanallı presonus firepod (veya benzer) kullanmak mantıklı olucakdır.Çünkü davulu en az 8 mikrofon ile mikrofonlıcaz.
-Vokal için fazladan bir preamp seçilebilir. Buda Presonus blue tube dp olabilir mesela.
-Mikrofon olarak vokaller için Rode nt1000 (veya benzer)olabilir ayrıca 8'li birde davul kiti seçilmesi lazım.
-Bunların dışında kalan tüm dinamik alan işlemcilerini hardware olarak almak yerine dsp efekt olarak kullanmak daha doğru seçim olur. Çünkü kalan bütçe ile alınıcak dinamik alan işlemcileri kalitesiz olucakdır.
-Akustik düzenleme içinde oda büyüklüğüne göre aurlex kit veya bass tramp ve piramit süngerler yeterli olucakdır(Hiç yokdan iyidir diyorum bunun için)
-Monütör içinde akusitk düzenleme el verikçe oda büyüklüğüne göre 12 m2 ve altında 5"-6" arası yukarsında 6"-8" arasında seçim mantıklı olucakdır.

Bu bir örnek ancak sadece vokal kayıtlarında bir mikrofon ,bir ses kartı ,akustik düzenleme, preampve monütör yeterli olucakdır.Genelde seçimlerde en başta bütçeniz önemli.daha sonra oda boyutu.
Burda söylemek istediğim sadece genel anlamda stüdyo için neler lazım. Bu konuya göre alet seçimlerinizin yanında her donanım için hemen ayrıntılı araştırma mutlaka yapın.

Sonuçta;
-Yapmak istediğinizi belirleyin (demo,underground albüm veya evde eğlenmek yada ticari işler)
-Bütçenizi çıkartın
-Oda boyutunuzu belirleyin.
-Akustik için bol bol araştırma yapın.Olanaklarınız varsa bir uzman ile konuşun ve işi ona yaptırın.

Örnek dinlemek

Örnek dinlemek mix yeteneğiniz için çok önemlidir. Sürekli farklı parçalar dinlemek gerekir .Rock,Rap,Klasik müzik fark etmez önemli olan sürekli farklı eserler dinlemenizdir. Genelde dinlerken şuna dikkat edin;Nerde ne yapılmış, hangi efektler kullanılmış.Bunlar sizin yeteneklerinize sürekli katkı sağlar pratiniğiniz gelişir. Bu yüzden sürekli farklı türde müzik dinleyin...

Fl studio dersi 2 ritim yazmak ve şarkıyı uzun hale getirmek.



2. ders olarak devam ediyoruz Anlatım yukarda . Görüntüyü temiz tutmak için bu sefer farklı bir mantık var karelerin farklı renkleri var, her renkin açıklaması alt kısımda mevcut bu şekilde sorunsuz anlayabilirsiniz.

daw yazılım seçimi

Daw sistemlerin çıkışı hardware sistemlerin pahalı olması ve kullanımın ciddi yetenekler istiyor olması ile başlıyor.Bantlar üzerinde edit yapmak zamanında oldukca zormuş(Kullanma şansım hiç olmadı) Bir bantda fazlalık kesmek için makas , bant onca uğraş lazımmış.Ancak Steinberg 1889 yılında kurulması ile işler değişmeye başlıyor. İlk pcler için daw yazılımların ilkleri yazılıyor ancak çokda tutulduğu o dönem için söylenemiyor çünkü firmalar nedense güvenmiyor. Zamanla herşey değişiyor tabikide 1992 yılında Digidesing firması Steinberg güven kazanması ve kişisel pclerin iyice yazılması ile Protools'u yayınlıyor ve stüdyo adına herşey kökünden değişmeye başlıyor.

Bizlerde bu nimetten faydalanıyoruz artık. Ancak piyasa çok genişledi oldukça fazla daw sistem var .Peki hangisi size uygun nasıl karar vericeksiniz işte bu yazıda ona biraz bakıcaz.

İlk olarak en çok kullanılanlardan başlayarak bir liste çıkartalım daha sonra farklarını yazarız


-Digidesing Protools
-Steinberg Cubase
-cakewalk Sonar
-Apple Logic studio
-Adobe Audition
-Cockos Reaper (son dönemde dikkat çekiyor)
-Sony acid pro 6.0


Yazılım seçiminde 2 asıl esas var. Biri donanımlarınız diğeri ise mix bilginiz ve tecrübeniz. cubase , sonar ve protools'da önemli olan tecrübeniz.ön planda kalıyor, donaım ise protools için çok önemli çünkü protools sadece Digidesinsg ses kartları ile çalışıyor . .Audition Reaper daha basit yazılımlar kullanımları diğerlerine göre daha kolay.


Her yazılım kendi içinde vst ve rstleri ile geliyor. Bu konuda en başarılı olan ise kuşkusuz Sonar olukça çeşitli vstleri var içinde, Protools da aynı keza onlarca plug-in ile geliyor.Böylece genel anlamda çok fazla plug in satın almaya gerek kalmıyor.

Peki gelelim bir seçim yapmaya bazı kriterleden bassetik ama tam olarak nasıl seçiyoruz. pek bişey söylemedik.Örnek vericek olursak ben rap kayıtları alıyorum , Digidesing karta sahip değilim (M-audioda yok oda m-powered destekli sonuçta) Emu kart kullandığımı var sayıyorum, genel amaçlı bir pc var, vst falan bilgim yok. Bu durumda ilk olarak Audition'da işe başlamam en doğru seçim olur. Çünkü kendi içinde kullanımı basit plug inleri ile geliyor. Bu şekiilde kullanımı ve içinde çalışması oldukça rahat.Ama tecrübeniz biraz daha fazla ise cubase veya sonar daha doğru seçim olucakdır.Ana kriterleri yazarsam


Donanım olarak

-M-audio veya Digidesing kart varsa Protools'a yönelin.

-Emu,Esi,Rme gibi kartlarınız varsa Cubase,Nuendo,Sonar daha iyi seçimler olucakdır.

-Yine Emu,Esi gibi kartlarınız varsa ve amatörseniz Reaper,Audition,Acid pro daha iyi iş görecekdir.


Genel yazılım yorumları olarak.


-Digidesing Protools

Dünya prodüksüyonunda en çok kullanılan yazılımdır. Genel amacı profosyonel çalışmlardır.

-Steinberg Cubase

Dünya'da Protools kadar yaygındır.Oldukça profosyoneldir çok fazla plug in desteği vardır.

-Cakewalk Sonar

Genel olarak içinde gelen plug in kalitesi ve çokluğu ile ünlüdür cubase'e iyi bir rakipdir.

-Apple Logic studio

Apple yazılımıdır genelde iş gören ve içerikli bir yazılımdır.(Şahsen denemedim genel yorum bu)

-Adobe Audition

Kendimin sürekli kullandığım yazılım. Kullanımı basit 3,0 ın içeriğide iyi ve genelde işe yarıyor, ama reaper gibi ek yazılımlar ile desteklemek yazılım bazen tek başına yetersiz kalıyor.

-Cockos Reaper

Son dönemdeki yıldız denebilir.Çok başarılı bir yazılım.üstelik ödeme yapmak tamamen sizin vicdanınızın işi. sürekli yeni sürümü çıkıyor, gelişmiş özellikler ekleniyor

-Sony acid pro 6.0

Sunduğu özellikler olarak güzel denebilir ancak kullanım ve arayüz çok karışık.


(Son dönemde kendime daw araştırıken çıkardığım sonuç, umarım işinize yarar.)



Rode nt1a

Rode firmasının piyonu desek doğru olur nt1a ,nt1'in geliştirilmiş veriyonu piyasada bir çok marka var , ancak sadece mikrofon olarak çalışan marka bir elin parmağını ya geçer ,ya geçmez.. Bu firmalardan biride Rode ve stüdyo kayıt için en küçük modeli olan Rode nt1a.


Dediğim gibi bu model nt1'in geliştirilmiş versiyonu. Genel amaçlı bir mikrofon. Kullanıcılardam şuana kadar en ufak bir kötü yorum almadım. Kendim denediğimdede sesini oldukça sevdim. (ama bir zahmetle kayıt etmedim ne yazıkki) Aletin genel özellikleri zaten her yerde mevcut 1" lik single diyafram içeriyor. Bunun dışında hpf gibi özellikleri yok. Aslında bir eksi olsada çok önemli bir nokta değil bu.Rakiplerinin çoğundada bulunmayana özellikler zaten.(genelde dual diyafram olanlarda mevcut bu özellikler) Paket içinden shuock mount çıkıyor ki buda normal saış fiyatı 60 ytl civarında olan bir parça, Rode size bunu hediye ediyor

239 dolarlık satış fiyatı ile aynı klasmandaki onlarca üründen kat ve kat üstün bir alet.Orta sınıf bir preamp ile çok başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Vokal kayıtlarında oldukça başarılı enstrumandada geri kalmıyor. düşük bütçeler için mükemmel çözüm Rode nt1a (İncelemeden çok reklam gibi oldu)

Rode'un genel en iyi yanı olan 10 kullanıcı hataları dahil garanti Rode nt1a içinde geçerli. Bu sayede içiniz rahat olarak 10 yıl kullanabilirsiniz.

Artıları
-10 yıl garanti
-Shouck mount hediyesi
-Rode markasının güvencesi
-Uygun fiyat

Eksileri
- Eksi kabul edilicek bir nokta ben göremedim

Kalite nedir ve bozan unsurlar nelerdir.

Herkes bir kalite diyip duruyor.Peki bu nedir neyin nesidir bu

Şimdi önce kalitenin ne olduğunu herkes bilir bir işin en iyisi.Ya peki ses işinde nedir bu iyi olan herkes şu sanıyor kulağına iyi gelen ses değişsede hoş olan gibi bir şey var.Aslında olay bu olsada değil. Kalite sesin canlı duyulması ile kayıttaki duyumunun en yakın olmasıdır. Buda büyük zorlukdur donanımlar ne kadar ucuzlarsa sesi bozma oranları artar kısaca para ve kalite doğru orantıdadır.


Peki bu nasıl sağlanır. Önce kayıt zincirini yazalım, "Mikrofon+Kablo+Preamp+Kablo+Dinamik işlemciler+Kablo+Converter+Kablo+Kolonlar= ses" Bu zincirde ne zayıfsa orda olay kopar 12bin ytl'lik mikrofon alın 150 ytl'lik preamp kullanın berbat edersiniz yada preamp ve mikrofon süper olsun 1 ytl'lik kablo kullanın yine geçmiş olsun,bu durumda ses mutlaka bozulucakdır. Donanım seçmek kadar kabloda önemli sesin bozulmaması için yatırımda yer alması mutlaka lazım.


Sesin bozulmasındaki diğer sebeb ise mix hatalarıdır .Bilinçsiz yapılan mixler sesi bozabilir. Çok fazla eklenen efektler, dinamik alandaki gereksiz ve saçma müdahaleler, monütörsüz yapılan mix, editlemede yapılan fazla kesimler , oda sesi eklerken yaplan yanlışlar vs. Bunlarda sorun olucakdır.


Akustik sorunları tabikide en büyük sorunlardan. Baskın kalan bass sesler veya duvardan yansıyan sesler bunlar tamamen akustikden kaynaklanan olaydır. Dış ortamda ayrıma , izlasyonda sorun olailir kötü yapılmış bir izolasyonda dışardan her türlü ses kayıda girer. Bunlarda sorunlardan biridir bu işlerin en doğru yapılması için bir aksurik mühendisi ile çalışmak en doğru olandır.


Sanatçı hataları aslında pek yazmaya gerek yok ancak söyleyelim mesela kayıtta ayakla ritim tutmak gibi sorunlar ortaya çıkabilir buda sıkıntılardan biri.


Bu sorunların çözümlerini hemen herkes biliyor yeteri kadarda bassetiğimi sanıyorum. Geride kalanlarda basit sorunlar zaten bilimesi gerek şeyler burda anlatılanlar kalitenize biraz katkıda bulunucakdır. Doğru tercih ve müdahaleler belli bir kalite artışa sebeb olucakdır. Bunların dışındakiler zaten mix işi...

ücretsiz mix

Öncelikle selam;

Ücretsiz mix olayına başlıyoruz yaklaşık 1.5 ay sürücek bu durum. peki bu nasıl gerçekleşicek.

Öncelikle bana e-mail adresimden ulaşıyorusunuz , daha sonra aşadağıdaki standartları karşıyorsanız 2. adıma geçiyorsunuz ve gerekli olan bilgileri bana ulaştıyorsunuz. Bu kadar basit herşey. Ulaştıkdan sonra size teslim tarihi i mail olarak gelicek bazı durumlarda red cevabıda mümkün. 1.ve2. adım yazayım.

1. Adım standartlar

- Kayıtın hangi program ile alındığı pek önemli değil ancak genel olmayan bir yazılım ile alınmaması gerekli.
-Kayıt ekipmanı konusnda bir standart koymak istemem ancak 5 ytlik mikrfon ve on board ses kartı ile alınmış kayıtlar bizi uğraştırır , bu yüzden daha mantıklı işler ile uğraşmak isteriz.
-Şarkılardaki özel efektler vs. bize ait değil ne ulaşırsa mixlenip size yollanıcakdır.

Bunları karşılıyorsanız 2.adıma geçebiliriz.

2. adım

-Tüm kayıt dosyalarını .wav olarak kayıt ediyorsunuz, kulladığınız yazılım kayıt dosyası ile bir paket dosya hazırlayıp uploaded.to veya rapidshare upload ediyorsunuz.
-Daha sonra linkleri e-mail olarak yolluyorsunuz, içinede isim,şarkı ismi ve genel bir açıklama yazıyorusunuz. Bu mail e kesin cevap gelecekdir.


ASLA albüm projelerinizi yollamayın.