Daw sistemlerin çıkışı hardware sistemlerin pahalı olması ve kullanımın ciddi yetenekler istiyor olması ile başlıyor.Bantlar üzerinde edit yapmak zamanında oldukca zormuş(Kullanma şansım hiç olmadı) Bir bantda fazlalık kesmek için makas , bant onca uğraş lazımmış.Ancak Steinberg 1889 yılında kurulması ile işler değişmeye başlıyor. İlk pcler için daw yazılımların ilkleri yazılıyor ancak çokda tutulduğu o dönem için söylenemiyor çünkü firmalar nedense güvenmiyor. Zamanla herşey değişiyor tabikide 1992 yılında Digidesing firması Steinberg güven kazanması ve kişisel pclerin iyice yazılması ile Protools'u yayınlıyor ve stüdyo adına herşey kökünden değişmeye başlıyor.
Bizlerde bu nimetten faydalanıyoruz artık. Ancak piyasa çok genişledi oldukça fazla daw sistem var .Peki hangisi size uygun nasıl karar vericeksiniz işte bu yazıda ona biraz bakıcaz.
İlk olarak en çok kullanılanlardan başlayarak bir liste çıkartalım daha sonra farklarını yazarız
-Digidesing Protools
-Steinberg Cubase
-cakewalk Sonar
-Apple Logic studio
-Adobe Audition
-Cockos Reaper (son dönemde dikkat çekiyor)
-Sony acid pro 6.0
Yazılım seçiminde 2 asıl esas var. Biri donanımlarınız diğeri ise mix bilginiz ve tecrübeniz. cubase , sonar ve protools'da önemli olan tecrübeniz.ön planda kalıyor, donaım ise protools için çok önemli çünkü protools sadece Digidesinsg ses kartları ile çalışıyor . .Audition Reaper daha basit yazılımlar kullanımları diğerlerine göre daha kolay.
Her yazılım kendi içinde vst ve rstleri ile geliyor. Bu konuda en başarılı olan ise kuşkusuz Sonar olukça çeşitli vstleri var içinde, Protools da aynı keza onlarca plug-in ile geliyor.Böylece genel anlamda çok fazla plug in satın almaya gerek kalmıyor.
Peki gelelim bir seçim yapmaya bazı kriterleden bassetik ama tam olarak nasıl seçiyoruz. pek bişey söylemedik.Örnek vericek olursak ben rap kayıtları alıyorum , Digidesing karta sahip değilim (M-audioda yok oda m-powered destekli sonuçta) Emu kart kullandığımı var sayıyorum, genel amaçlı bir pc var, vst falan bilgim yok. Bu durumda ilk olarak Audition'da işe başlamam en doğru seçim olur. Çünkü kendi içinde kullanımı basit plug inleri ile geliyor. Bu şekiilde kullanımı ve içinde çalışması oldukça rahat.Ama tecrübeniz biraz daha fazla ise cubase veya sonar daha doğru seçim olucakdır.Ana kriterleri yazarsam
Donanım olarak
-M-audio veya Digidesing kart varsa Protools'a yönelin.
-Emu,Esi,Rme gibi kartlarınız varsa Cubase,Nuendo,Sonar daha iyi seçimler olucakdır.
-Yine Emu,Esi gibi kartlarınız varsa ve amatörseniz Reaper,Audition,Acid pro daha iyi iş görecekdir.
Genel yazılım yorumları olarak.
-Digidesing Protools
Dünya prodüksüyonunda en çok kullanılan yazılımdır. Genel amacı profosyonel çalışmlardır.
-Steinberg Cubase
Dünya'da Protools kadar yaygındır.Oldukça profosyoneldir çok fazla plug in desteği vardır.
-Cakewalk Sonar
Genel olarak içinde gelen plug in kalitesi ve çokluğu ile ünlüdür cubase'e iyi bir rakipdir.
-Apple Logic studio
Apple yazılımıdır genelde iş gören ve içerikli bir yazılımdır.(Şahsen denemedim genel yorum bu)
-Adobe Audition
Kendimin sürekli kullandığım yazılım. Kullanımı basit 3,0 ın içeriğide iyi ve genelde işe yarıyor, ama reaper gibi ek yazılımlar ile desteklemek yazılım bazen tek başına yetersiz kalıyor.
-Cockos Reaper
Son dönemdeki yıldız denebilir.Çok başarılı bir yazılım.üstelik ödeme yapmak tamamen sizin vicdanınızın işi. sürekli yeni sürümü çıkıyor, gelişmiş özellikler ekleniyor
-Sony acid pro 6.0
Sunduğu özellikler olarak güzel denebilir ancak kullanım ve arayüz çok karışık.
(Son dönemde kendime daw araştırıken çıkardığım sonuç, umarım işinize yarar.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder